Reklam
Reklam

IRCICA Güney Afrika’da İslam Medeniyeti Kongresi’nde

II. Uluslararası Güney Afrika’da İslam Medeniyeti Kongresi’nde IRCICA’nın da yer aldığı 14 ülkeden 30 katılımcı bir araya geldi.

IRCICA Güney Afrika’da İslam Medeniyeti Kongresi’nde
  • 07.03.2016
  • 1.232 kez okundu
Reklam

Tuncay Önür

IRCICA, Güney Afrika Müslümanları İdaresi (AWQAFSA) ve KwaZulu-Natal Üniversitesi (Güney Afrika) tarafından düzenlenen II. Uluslararası Güney Afrika’da İslam Medeniyeti Kongresi 4-6 Mart 2016 tarihlerinde Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Durban şehrinde yapıldı. İlki 1-3 Eylül 2006’da yine IRCICA tarafından düzenlenen ve bildirileri yayınlanan kongre serisinin ikincisi geniş katılımla gerçekleştirildi. IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren, Güney Afrika’daki İslam kültürünün gelişimini ve etkilerini konuşmak üzere 14 ülkeden 30 temsilciyi kongrede bir araya getirdiklerini ifade etti. Eren, konuşmacıların bölgedeki İslam kültürünün daha iyi anlaşılması için, Müslüman varlığının tarihsel aşamalarının, bölgede gelişen İslam ilimlerinin ve yetişen âlimlerin, sosyal organizasyonların, vakıf, okul ve diğer kurumların iyi incelenmesi gerektiğine dikkat çektiklerini söyledi.

 Bilimden mimariye, kadından demokrasiye

 Türkiye, Hindistan, Uganda, Botsvana, Zimbabve, ABD dahil 14 ülkeden 30 katılımcı sunumlar gerçekleştirdi. Sunulan bildirilerde Güney Afrika bölgesinde İslam’ın Yayılışı, Osmanlı-Güney Afrika ilişkileri, Güney Afrika bölgesinde İslam kültürü, Müslüman gençlik ve kadın, Müslümanların bilim ve edebiyata katkısı, vakıflar, İslam mimarisi, Müslümanların demokrasiye katkısı ve medya gibi geniş bir yelpazede ele alındı.

 

Doç. Dr. Eren, “Karşılıklı diyaloğun geliştirilmesi için çalışıyoruz”

 

Müslümanların Güney Afrika Cumhuriyeti’nde etkin temsil edilen bir azınlık olduğunu ve Güney Afrika bölgesinin bütününe bakıldığında bazı ülkelerde nüfusun çoğunluğunu oluşturduğunu belirten IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren, “İslam kültürünün dünyada tam olarak anlaşılması ve diğer medeniyetler ile karşılıklı diyaloğun geliştirilmesi doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. II. Güney Afrika’da İslam Medeniyeti Kongresi de bu çalışmalarımızın önemli bir boyutunu oluşturuyor” dedi. IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren, İslam’ın Afrika’nın bazı bölgelerinde zor koşullar altında da olsa yüzyıllar boyunca yayıldığını ve hayatın tüm alanlarına önemli katkılar sağladığını söyledi. Güney Afrika’daki ülkelerden bazılarında çoğunluk, bazılarında ise azınlıklar halinde yaşayan Müslümanların bulunduğunu belirten Eren, son 25-35 yıl içerisinde meydana gelen önemli ve olumlu jeopolitik değişimlerin bu toplulukların geleceğini büyük ölçüde etkilediğini ifade etti.

 

İslam kültürünün araştırılması daha iyi anlaşılması için önemli

 Ana teması, “Güney Afrika’da İslam Medeniyeti: Gelişmeler ve Geleceğe yönelik perspektifler” olan kongrede; İslam kültür mirası hakkında bilgiler de paylaşıldı. İslam kültürünün dünyanın değişik bölgelerinde kendine has çeşitlilikler gösteren tarihinin ve kültür mirasının araştırılması ve daha iyi anlaşılmasının önemine dikkate çekilen kongre, geniş anlamda Güney Afrika bölgesindeki Müslümanların kültür, sanat ve mimari geleneklerinin tanıtılması için de fırsatlar sundu. Üç gün süren toplantı; bir açılış ve dokuz ayrı oturumdan oluştu ve kapanış bildirisi ve tavsiyelerin okunması ile sona erdi. Kongrede sunulan bildiriler IRCICA tarafından 2016 yılı içerisinde yayınlanacak.

 IRCICA Hakkında

 İslam Konferansı Teşkilatı (İKT)’nın ilk kültürel alt organı IRCICA faaliyetlerine 1979 yılında başlamıştır. Kuruluş, İslam medeniyetinin ve Müslüman milletlerin kültürlerinin daha iyi tanınmasına katkıda bulunmayı, bu medeniyetin tarihi ve günümüzdeki yönlerinin dünya kamuoyundaki imajını iyileştirmeyi amaçlamaktadır.

IRCICA, dünyanın çeşitli bölgelerinde İslam medeniyetinin ve Müslüman milletlerin tarihi hakkında araştırma, yayın ve kongreler düzenlemektedir. İslam kültür ve medeniyeti sahasında çalışan araştırmacılar için kaynak oluşturan elyazması ve basılı eserlerin, arşiv belgelerinin ve diğer kaynakların bibliyografya ve katalogları hazırlanmaktadır. Şehirlerin ve anıtların incelenmesi ve korunması amacıyla faaliyetler planlamakta, öneriler ortaya konulmakta ve mimari atölye çalışmalarını, restorasyon ve koruma çalışmalarını yürütmektedir. İslam mimarisi konusunda yarışmalar düzenlemekte ve yayınlar hazırlamaktadır. İslam dönemi arkeolojisi araştırmaları ve kazıları konusunda işbirliğini ve bilgi alışverişini arttırmak, problemlerini gözden geçirmek, IRCICA’nın çalışma programları arasında yer almaktadır. IRCICA’nın sanat sergileri birçok dalda sanatçıları teşvik etmekte, eserleri tanıtmak amacıyla merkez salonunda ve çeşitli ülkelerde sergiler düzenlenmektedir. Üye ülkelerin geleneksel el sanatları hakkında seminerler, festivaller düzenlemek, yayınlar yapmak; el sanatları üretiminin ekonomik, kültürel ve sosyal yönlerini incelemek ve bu üretim sektörünün korunması ve geliştirilmesi için tavsiyelerde bulunmak El Sanatları Programının amaçlarını teşkil etmektedir.

IRCICA Kütüphanesi Koleksiyonu’nda 81.000 kitap, nadir eser ve tez, 20 bin cilt süreli yayın, 4100 ayrı basım, 10300 gri yayın, 1666 harita bulunmaktadır. IRCICA Kütüphanesine internet üzerinden de ulaşılabilmektedir. Tarihî fotoğraf arşivinde 19. yüzyıl sonu -20. yüzyıl başı döneminde İslam ülkelerinde şehirleri, anıtları, sosyal hayattan kesitleri gösteren 38 bin fotoğraflık Yıldız Albümlerinin yeniden basımları bulunmaktadır. IRCICA arşivinde toplam 65 bin fotoğraf bulunmaktadır. IRCICA faaliyetlerini Tarihi Yıldız Sarayı’nda sürdürmektedir.

 

Etiketler: / / / / /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ