Reklam
Reklam

Yunus Emre Enstitüsü Amerika’da

Yunus Emre Enstitüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan Maryland’deki merkezi ile Amerika’da faaliyetlerine başladı.

Yunus Emre Enstitüsü Amerika’da
  • 03.04.2016
  • 1.703 kez okundu
Reklam

Yunus Emre Enstitüsü 45. Merkezini ABD’de açıyor. 4 Kıtada, 37 Ülkede, 45 Merkez sayısına ulaşan Yunus Emre Enstitüsü, Maryland’deki merkezi ile Amerika’da faaliyetlerine başladı. Merkez, 2 Nisan’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı.

 Tuncay Önür

Yunus Emre Enstitüsü Amerika’da Açılıyor 111Cumhurbaşkanımızın katılımıyla 2 Nisan’da açılışı yapılan  “Diyanet Center of America” kompleksi içinde Yunus Emre Enstitüsünün bir şubesi faaliyete başladı. 16. yüzyıl geleneksel Osmanlı mimarisi ile külliye olarak inşa edilen kompleks; camii, İslam eserleri müzesi, kütüphane, konferans, sergi ve toplantı salonları, hamam ve 3 farklı dönem mimarisini örnekleyen 10 konaktan oluşuyor. Konaklardan biri Yunus Emre Enstitüsünün irtibat ofisi olarak faaliyet gösterecek. Enstitü Maryland’deki ilk irtibat ofisi ile yakın gelecekte Amerika’nın önemli noktalarında Enstitüler açarak Türk dili ve kültürünü bu kıtada da tanıtmayı hedefliyor.

Açılışa Özel Zengini Kültürel Program

Farklı milletlerden geniş bir katılımın beklendiği açılış için özel bir kültür sanat programı hazırlandı. Enstitümüzün de desteklediği programda “İlahi Zemin/Divine Ground” üst başlığı altında kıymetli eser ve belgelerin yer aldığı sergiler, kültürümüzün önemli değerlerinin tanıtıldığı atölye çalışmaları ve konserler yer alıyor. Sergi programında hüsnühat sanatının dünyadaki önemli temsilcilerinin eserlerinin yer aldığı “33 Splendors of Islamic Calligraphy” sergisi, minyatür sanatından nadide örneklerin sunulduğu “Visual Storytelling: Ottoman Miniatures” sergisi, Piri Reis’in haritacılığına dair önemli bilgi ve belgelere yer veren “Piri Reis’ Worlds of Wonders” sergisi, “From the USA to Dersaadet” isimli tarihî posta kartları sergisi ve “Pax Ottomana” isimli bir arada yaşama ve hoşgörü kültürünü yansıtan Osmanlı belge ve fermanları sergisi yer alıyor. Maryland’deki programın ziyaretçilerini çok yönlü bir kültürel yolculuğa çıkaracak sergiler arasında ayrıca, Osmanlı döneminde kullanılan özel objelerin tasarımları ve bunların özlerinde taşıdıkları derin manaları yansıtan örneklerden oluşan “The Divine Design of Ottoman Era Objects” isimli sergi de görülebilecek. Program kapsamında hat, ebru ve minyatür sanatları, Türk kahvesi yapımı, Osmanlı mutfağı ve akide şekeri yapımına ilişkin atölye çalışmaları da ziyaretçilerin ilgi ve beğenisine sunuldu.

 Hedef; 2023 yılına kadar dünya genelinde 100 merkez

Türk dili, tarihi, kültürü ve sanatını tanıtmak üzere 2009 yılında çalışmalarına başlayan Yunus Emre Enstitüsü, yedinci faaliyet yılında 4 kıtada 45 merkez sayısına ulaştı. Enstitünün, 2023 Vizyonu doğrultusundaki hedefi ise dünya genelindeki merkez sayısını 100’e çıkarmak.

Etiketler: / / / / /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ