Reklam
Reklam

Paralarla tarihe yolculuk…

Finans tarihimizin en ilginç hikâyelerini barındıran 10 paranın da yer aldığı “Tarihimizde Kağıt Paralar Sergisi” Moda Deniz Kulübü’nde açıldı

Paralarla tarihe yolculuk…
  • 16.03.2016
  • 1.444 kez okundu
Reklam

Sultanahmet Köftecisi’nin 3. nesil sahibi, ünlü nümismat Mehmet S. Tezçakın’ın koleksiyonundaki paralarla oluşturulan sergide, Osmanlı’nın ilk kağıt parası olan 1840 tarihli el yazması kaimeleri de görmek mümkün

-Sergilerin en önemli kurallarından biri olan eserlere dokunma yasağının kaldırıldığı

sergide; özel bir stantta, ziyaretçilere orijinal Osmanlı paralarını ellerine alarak yakından tanımalarına izin veriliyor.

Sultanahmet Köftecisi’nin 3. nesil sahibi, ünlü nümismat Mehmet S. Tezçakın’ın koleksiyonundaki paralarla oluşturulan “Tarihimizde Kağıt Paralar Sergisi”, Moda Deniz Kulübü’nde açıldı.Küratörlüğünü araştırmacı-nümismat Güçlü Kayral’ın yaptığı sergi, 27 Mart Pazar gününe kadar saat 13.00 – 18.00 arasında ziyaret edilebilecek.

Günümüze kadar ulaşan 12 bin Osmanlı kağıt parasından 7 bin 500’ünü toplayarak yaklaşık değeri 6 milyon dolar olan dünyadaki en kapsamlı Osmanlı Kağıt Paraları Koleksiyonu’nu oluşturan Mehmet S. Tezçakın, sergilerin en önemli kurallarından biri olan eserlere dokunma yasağını kaldırarak ziyaretçileri şaşırtıyor.Tezçakın,sergide oluşturduğu bir stantta onlarca orijinal Osmanlı parasını ziyaretçilerin ellerine alarak yakından tanımalarına izin veriyor.

Tezçakın, bu uygulamasının gerekçesini de, “Sadece bakarak, seyrederek tarihimizin en önemli parçaları olan Osmanlı paralarını tanımamız imkansız. İnsanlar bu paralara dokunmalı, atalarının bu paraları kazanmak için döktükleri alınterini hissetmeli. Ancak o şekilde koleksiyoncu olunabilir. Ben de buraya gelen tüm ziyaretçileri, koleksiyoncu adayı olarak gördüğüm için bu tür bir uygulamaya gittim” dedi.

Serginin açılışının ardından Mehmet S. Tezçakın ile Güçlü Kayral’ın konuşmacı olarak katıldığı “Tarihte Para veKağıt Paralarımız” konulu söyleşidüzenlendi.

Sergide görülebilecek yüzlerce para arasında yer alan, finans tarihimizin en ilginç hikayelerini barındıran 10 para ise şunlar:

1-Tarihimizdeki ilk kağıt para – El yazması kaime: Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk kağıt parası kaime, 1840 yılı Ocak ayında Abdülmecid döneminde el ile yazılarak üretildi ve piyasaya sürüldü. Büyük ebatlı kağıda, silinmez mürekkeple yazılan kaimeye, taklit edilmemesi için padişah kendi boynundaki mührü basmıştır. Tüm önlemlere rağmen taklit edilmesi önlenemediğinden sadece 2 yılt tedavülde kalmıştır.

2-“Para pul oldu” deyiminin kaynağı- Pul paralar: Osmanlı döneminde kağıt paraların çoğunlukla yüksek küpürlerde basılması sonucu, günlük alışverişlerde kullanılacak küçük küpürler ihmal edildi. Mağdur olan halk kendi çözümlerini üretti. Esnaf, fırıncılar, pazarcılar, ibadet yerleri ve dernekler kağıt jetonları, biletleri para olarak tedavüle sürdüler. Devlet de damga ve posta pullarını arkalarına karton yapıştırarak bozuk para haline getirdi. “Para pul oldu” deyiminin konuşma dağarcığımıza giriş kaynaklarından biri budur.

Etiketler: / / / / / / /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ